Vägledning kring OSL
Det finns tre typer av sekretess, absolut, stark och svag.
- Absolut sekretess betyder att inga uppgifter under några förutsättningar får lämnas ut till andra än de anställda som behöver uppgifterna för att kunna utföra sitt arbete. Detta gäller t ex för uppgifter i ännu inte avslutade upphandlingsärenden.
- Stark sekretess betyder att sekretesskydd gäller i första hand och uppgiften får endast lämnas ut om det står klart att så kan ske utan att visst men eller viss skada uppkommer.
- Svag sekretess betyder att offentlighet gäller i första hand och uppgiften får endast sekretessbeläggas om det kan antas att visst men eller viss skada kan uppstå.
Finns det inte stöd för att belägga en handling med sekretess är handlingen offentlig. En handling kan både innehålla sekretessbelagd information och information som är öppen.
Konfidentialitet medför inte automatiskt sekretess, även om det kan finnas en koppling. Sålunda ska de två begreppen (konfidentialitet och sekretess) hållas åtskilda. Sekretess är enbart en benämning på den del av informationen som hamnar under OSL. Det ska även påpekas att allmänna handlingar som bedöms troligtvis vara offentliga vid begäran om utlämning trots detta inte bör ges den lägsta konsekvensnivån (”ingen eller försumbar”) när det gäller konfidentialitet.
Med sannolikhet hamnar information som är sekretessklassad enligt OSL i klassificeringen betydande eller allvarlig när det gäller konfidentialitet.
- Senast ändrad: 2022-07-27 11:44